Aki nekem szolgál, engem kövessen! – Presbiteri Konferencia Patóházán

Évente kétszer tartanak presbiteri konferenciát a Szatmári Református Egyházmegyében. Illés Jenő elnök lendületes szervezése tavasszal és ősszel is megajándékozza az egyházi elöljárókat egy-egy tanulságos eseménnyel. A koraőszi konferenciára Patóházán került sor.

Szombaton délelőtt a patóházai református templomban Elek Arnold halmi lelkipásztor hirdetett Igét Mózes 5. könyve 32. fejezetének 9-től 14-ig terjedő versei alapján. Mózes nem mehet be az Ígéret földjére, de Isten megmutatja neki az Abárim hegyéről a tejjel és a mézzel folyó földet. Ez után Isten maga temeti el Mózest a hegy lábánál. Micsoda lelki tartás, hit és bizonyosság sugárzik Mózes lényéből. Nincs benne harag, keserűség! Tudja, mindent megtett szolgálata idején, ami tőle tellett. Már nem fáj neki Isten döntése. El tudja hordozni, meg tud barátkozni vele. Mire tanít ez minket? Isten eszközeiként tudjuk megbarátkozni a nekünk kimért feladatokkal, küldetéssel. Isten pontosan tudja hol, mikor és meddig van szükség reánk. Mózes énekel, dicséri az Urat. Isten a másodperc tört része alatt önmaga indul el, s óv és védelmez minket minden élethelyzet közepette, ott lesz melletünk – ezt soha ne feledjük. Az élet legértékesebb leckéit a nehézségeket keresztül tanuljuk meg. Az Úr a legvalószínűtlenebb a legnehezebb körülmények között is gondjukat viseli – biztatott igehirdetésében Elek Arnold.

Törő Attila házigazda lelkipásztor Igével köszöntötte a gyülekezetet: ,,Ha valaki nekem szolgál, engem kövessen, és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám is, és ha valaki nekem szolgál, azt megbecsüli az Atya.” (Jn 12,26) A főgondnokok, gondnokok, presbiterek azok a személyek, akik a lelkipásztort Egyházépítő munkájában támogatják. A presbitérium tagjai közösen vezetik az Isten népét! Ki a jó vezető? A jó vezető abból lesz, aki nemcsak vezető, de követő is!  Jól vezetni akkor lehetséges, ha követők is vagyunk.  ,,Ha valaki nekem szolgál, engem kövessen!” Jézus mondja ezt valamennyiünknek és érdemes nekünk észrevenni, hogy Ő nemcsak vezetőnkként szólít meg, de Ő maga követő is. Az Atya akaratának a követője. Nem hátrált ki arról az útról még akkor sem, ha nehézzé vált. Jézus, amikor meghív a követésére egy ígérettel is megajándékoz: valaki nekem szolgál, azt megbecsüli az Atya! A megbecselés érzése kihulló félben van az életünkből. Azok a mondatok, amelyek a megbecsülésről szólnak kihulló félben vannak munkahelyi kapcsolatainkból, A megbecsülésről szóló mondatok kihulló félbe vannak a családi kapcsolatainkból és a megbecsülésről szóló mondatok kihulló félbe vannak a gyülekezeti kapcsolatainkból is. Gyakrabban adunk szót a sérelmeknek, mint azoknak a mondatoknak, amelyek arról szólnak, hogy megbecsüllek téged.  Az emberektől nincs garancia. De, aki az Úr szolgálatára szegődik meg fogja tapasztalni az Atya megbecsülését – biztatott a házigazda lelkipásztor.

Igével köszöntötte a konferencián résztvevőket Dr. Király Lajos szatmári esperes, Kiss József főjegyző, Dr. Puskás Csaba egyházmegyei főgondnok, Rácz Ervin generális direktor.

A patóházai gyerekek és fiatalok ünnepi műsora színvonalas volt, emelkedett és ünnepi hangulatot hozó, Kánya Réka patóházai teológus irányításával és Kánya Jázminnak kántori szolgálatával. Hankovszki Ilona költőnő Szatmárgörbedről érkezett, hogy saját versével örvendeztesse meg a konferencián résztvevőket.

A keresztyén ember és a csüggedés című témában tartott előadást Dr. Visky Sándor Béla teológiai tanár. A tartalmas és személyes példákkal is tarkított előadás két részben tárult a presbiterek elé. Végül Illés Jenő presbiteri szövetségi elnök köszöntött és Imre Gyula szamoskóródi főgondnok szavalatával, valamit himnusz eléneklésével és szeretetvendégséggel ért véget az alkalom.

Köszönet a patóházai gyülekezet szeretetteljes szervezéséért és fogadtatásáért, ugyanakkor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-től és Communitas Alapítványtól kapott anyagi támogatásért, amivel az 5. Patóházai Magyar Napokat támogatták. SDG!

Forrás: refszatmar.eu

Admin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.